JUDETUL VALCEA
Judetul Valcea se afla in partea central-sudica a Romaniei. Se intinde de-a lungul bazinului mijlociu al raului Olt, fiind inconjurat de Muntii Cozia la est si Culmea Capatanii in vest.
Judetul are o suprafata de 5,765 km
2( reprezentand 2- 2.4% din suprafata totala a tarii) si o populatie de 413.570 locuitori( la recesamantul din 2011 populatia judetului 371.714 locuitori, densitatea 61.6 loc./km
2);
Clima judetului este temperat-continentala, cu slabe influente mediteraneene. Resedinta judetului este municipiul Ramnicu Valcea, situat la confluenta raurilor Olt si Olanesti, la poalele dealurilor Capela, Petrisor si Cetatuia.
Doua municipii: Ramnicu Valcea si Dragasani; Noua orase: Horezu, Baile Olanesti, Baile Govora, Calimanesti, Ocnele Mari, Brezoi, Balcesti, Babeni, Berbesti; si 78 comune.
Aproximativ 60% din populatie apartine grupurilor de populatie activa (15-59 ani pentru barbati si 15-54 ani pentru femei).
Numarul populatiei: 413.570 din care 161.755 in zonele urbane si 251.815 in zonele rurale.
Prin asezarea sa geografica, judetul Valcea beneficiaza de aproape toate formele majore de relief: munti, dealuri subcarpatice, podis si lunci cu aspect de campie, dispuse in trepte de la nord la sud, intregite de defileele ale Oltului si Lotrului, strajuite de muntii Cozia, Capatanii, Fagaras, Lotru si Parang. Aici intre masivele de munti se afla una din cele mai mari depresiuni intramontane din judet, cunoscuta sub numele de Tara Lovistei.
Doua treimi din suprafata judetului sunt ocupate de Podisul Getic si Subcarpatii Getici, cu altitudini intre 400-800 m.
Raul Olt strabate judetul pe o distanta de 135 km, primind apele a numerosi afluenti din care cel mai important este Lotrul. Acest bazin hidrografic, care se afla in partea dreapta a Oltului, cuprinde aproape toata suprafata judetului. Aceasta retea hidrografica este intregita de numeroase lacuri: Galcescu, Zanoaga Mare, Iezerul Latoritei (lacuri glaciare), Vidra, Bradet, Cornet, Calimanesti, Daesti, Ramnicu Valcea, Raureni, Govora, Slavitesti, Ionesti Zavideni Dragasani (lacuri artificiale pe Lotru si Olt pentru hidrocentrale) si lacurile sarate de la Ocnele Mari.
Muntii cu vaste paduri de conifere si foioase unde traiesc ursi, capre negre, cerbi, caprioare. De asemenea pasuni alpine unde oieritul este ocupatia ancestrala a oamenilor locului.
Catre dealuri, plantatiile pomicole ofera fructe: mere, pere, prune, nuci, ciresi, visini. Din prelucrarea prunelor, in judet se produce tuica de Horezu si tuica de Valcea. Tot pe dealuri, mai spre sudul judetului, se cultiva vita de vie din care se produc vinurile de Dragasani.
Spre granita de sud a judetului, campia asigura terenuri fertile practicarii agriculturii, cultivandu-se cerealele (grau, secara, porumb) sau culturi tehnice.
Bogatia judetului Valcea este intregita de importante resurse minerale, importante atat pentru economia judetului cat si pentru economia nationala. De la Cataracterele Lotrului, langa Voineasa, se exploateaza mica, pegmatite de cuart si feldspat; calcar de la cariera Bistrita din comuna Costesti: sare (clorura de natriu) de la Ocnele Mari; carbune brun de la Berbesti, Alunu, Copaceni; titei si gaze naturale de la Babeni, Madulari, Fauresti; izvoare de ape minerale de la Calimanesti, Baile Olanesti, Baile Govora; hidrocentrale (17 la numar).
Surse: www.cjvalcea.ro si https://ro.wikipedia.org/wiki/Judetul_Valcea